“Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?” sorusu çocukluğumun kâbuslarındandı. Çünkü genellikle, çok yaratıcı olduğunu sanan bir büyük tarafından yöneltilirdi ve ben yüzümde belirecek şaşkınlık ifadesi ne denli güçlü olursa karşı tarafın o kadar çok eğleneceğini sezerdim. Oysa şaşırmadığım gibi yanıtını da merak etmezdim. Çünkü yetişkinlere çok komik gelen bu mantık çıkmazı olsa olsa benim gibi bir miniğin aklına gelirdi ve bu nedenle olağandı.
Belki bu soruyu benim keşfetmeme izin verselerdi bekledikleri şaşkın yüzle doğal bir şekilde karşılaşabileceklerdi. Kendileri eğlenemedikleri gibi bana da kafa yorma hakkı vermediler. Sağlık olsun... Ben kafamı yıllarca kurcalayan başka sorular bulabildim neyse ki.
Yıllar sonra bana bu soruyu düşündüren bir çocuk ve onun sevgili dostu Gülibik oldu. İlk kez, acaba ne cevap verilir diye düşündüm; ama aklım artık bir yetişkininki gibi çalıştığı için yeterince yaratıcı bir yanıt bulamadım. “Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?” sorusu üzerine düşünmek de çocukluğumda yapamadıklarım arasına katılıverdi böylece.
Gülibik, güzel mi güzel bir horozla onun küçük dostunun öyküsü. Anası Kınalı’nın yumurtasından çıktığı gün, kocaman açılmış ağzı ve yumuk gözleriyle dünyaya “Merhaba” diyor Gülibik. O günden sonra da çocuğun en yakın arkadaşı oluveriyor.
Yazarı Çetin Öner “Tahtadan atları, kurşundan askerleri, lastikten topları, kısacası parayla satın alınabilen hiçbir oyuncağı olmamış yoksul bir çocuğun öyküsüdür bu öykü”, diyor Gülibik için. Çocuğun horoza duyduğu sevgiyi ve bağlılığı da bu açıklayabilir ancak. Gülibik, çocuğa alınıp armağan edilmiyor. Gülibik çocuğun oyuncağı olmuyor. Çocuk onun doğumuna, köyde geçirdiği zamana tanık oluyor. Onu besliyor ve koruyor. Babasının horozu satacağı düşüncesiyle kahroluyor. Gülibik horoz can yoldaşı oluyor ona.
Çetin Öner’in ilk kitabı olan Gülibik 1975’te yayımlanmış. 1978 yılında Almancaya çevrimiş ve buradaki değişik yayınevlerince beş kez basımış. Almanca konuşulan ülkelerde okullara tavsiye edilen Gülibik, TRT ve Alman ulusal kanalının ortak yapımı olarak filme de çekilmiş.
Gelelim herkesin pek merak ettiği tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar sorusuna. Çocuk, Kınalı’nın bütün civcivleri yumurtalarından dışarı çıktığı gün buluyor bu sorunun yanıtını: Civciv yumurtadan çıkar.